tiistai 12. toukokuuta 2009

Varoitus Lefranc & Bourgeois öljystä!

Haluan saattaa kaikille tiedoksi, jotka käyttävät -tai aikovat käyttää Lefranc & Bourgeois-öljyä leimakuvien laveeraamiseen! Tarkastakaa omat valmiit korttinne! Tein nimittäin ikävän havainnon katsellessani hiukan vanhempia n. 1-5 kk sitten valmistamiani kortteja, joiden leimakuvien laveeraamiseen olen käyttänyt ko. öljyä. Kaikkien kuvien ympärille on muodostunut keltaista, ns. öljyläikkää. Lisäksi huomasin, että öljy on kellastanut ja syönyt värejä itse kuvistakin. Tämän haluasin tuoda julki siksi, että on varsin harmittavaa, kun kovan askartelutyön lopputuloksena pienen ajan kuluttua
ovat valmiit kortit käyttökelvottomia ja roskiskamaa :(

7 kommenttia:

Taru Jehkonen kirjoitti...

Tosiaan näin on kuulemma käynyt! Itse aloitin suoraan käyttämään Ceridal-öljyä, jonka osalta olen ainakin saanut Kirsikalta ja muilta kokemäen laakson askartelijoilta! Öljyä olen itse käyttänyt vasta n. 2-3kk, mutta en ole huomannut Ceridal-öljyllä kellastumista. Hyvä Maaret, että teit tästä postauksen!!

myy ja vilijonkka kirjoitti...

ton huomasin aikaa sitten ja sanoin siitä eräille mut minulle sanottiin et kätin liika öljyä! mut en sit ole ainut jolle on käynyt noin! itse siksi käytän hajustamatonta tärpättiä josta ei tule tota keltasta ja leviää samanlailla kuin öljyä käyttäis. sain tämän vinkin ruotsista et käyttää sitä.

Kirsikka kirjoitti...

Oli kiva rupatella vaikkakin surkeasta aiheesta =(
Itse värittelin viime kesänä Talensin Purified Linseed oil eli puhdistetulla pallava öljyllä vielä viime kesänä kuvia ja ne kellastuivat jo noin alle yhden kuukauden kuluessa =( Voi olla että käytin liikaa öljyä, mut sen jälkeen testasin Ceridal öljyä ja juuri kävin läpi viimevuotisia joulukortteja, joista olen varma että olen käyttänyt Ceridalia.
Ne EIVÄT ole muuttuneet puolessa vuodessa miksikään. Ovat olleet sellofaanipusseissa valolta suojassa kaapin perällä. Pidempää "takuuta" Ceridalille en pysty varmaksi antamaan. Palataan asiaan taas ennen joulua, kun tarkastan samat kortit uudelleen =)

amppa kirjoitti...

saman huomasin eräästä omasta kortista johon olen käyttänyt winsor&newtonin refined linseed oilia :/ vaikkakin käytin öljyä todella vähän, ja vain muutamiin kohtiin, niin kellastuneet rajat näkyy todella selvästi :/

Terhi kirjoitti...

Voi, tuo on kyllä kurjaa. Me vannotaan ceridaliin ja aika sitten kertoo, miten se käyttäytyy, mutta Kirsillä taitaa olla pisin kokemus siitä, niin infoaa sitten. Onneksi en itse ole vielä kovin paljon öljyillä väritellyt, ja taitaa ainakin tuo pellavaöljy jäädä käyttämättä...mutta oppia ikä kaikki.

Nellastiina kirjoitti...

Voihan hitsit. Aloin tässä tarkastelemaan vanhempia tekemiäni kortteja, jotka olen värittänyt käyttäen öljypastelleja ja winsor&newtonin refined linseed oilia. Ja siellähän niitä oli! Öljyläikkiä! Himpanverran alkaa harmittamaan! Täytyy varmaan ostaa tuota tärpättiä, kun sitä saa täältä lähialueen kaupoistakin. Olipa hyvä, että otitte asian puheeksi. Ilkeä juttu kun on tehnyt kortteja ja antanut niitä jo eteenpäin ja nyt huomaa että käykin näin!

maiju kirjoitti...

Maaretin kysyin Minnalta, joka malmilla puhui aiheesta. Hän sanoi, että vain osa hänen kuvistaan käyttäytyi niin. Arveli, että öljyn määrällä olisi jotain osuutta asiaan.
Itselläni käytössä oleva öljy ei ongelmaa aiheuttanut. En tosin käytä tuota mainitsemaasi öljyä.